Magyar legendák

Solti János és Németh Gábor bemutatója

A magyar résztvevők között kiemelkedő helyen szerepel a „Magyar legendák” című bemutató koncert, amelyen Solti János és Németh Gábor játékát hallhatjuk, a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya példaképül szolgál az őket követő dobos generációknak.

Solti János az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar „all-around” dobos. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán Kovács Gyula tanítványaként végzett. Stúdiózenészként különböző előadókkal több mint 500 lemezen játszott. Lemezt készített és játszott többek között olyan művészekkel, mint Szabó Gábor, Tony Lakatos, Krysztof Scieranski, Dave Samuels, Rainer Brüninghaus, Zbigniew Namyslowski, Demjén Ferenc, Katona Klári, Koncz Zsuzsa, Zorán, Szörényi Levente, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla. Legismertebb zenekarai: Generál, Locomotiv GT, Hobo Blues Band, Tátrai Band, Budapest Big Band, Things, In-Line, Magyar Atom. Az „Év dobosa” szakmai díjban részesült 14-szer (1977-91). Az „Év dobosa” közönségdíjban részesült 8-szor (1978-86). Két eMeRTon díjat kapott (1991, 1992). Hungaroton életmű díjat kapott 2000-ben. Hírességek Fala (1996). A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés birtokosa (2005). Ugyanebben az évben elnyerte az Artisjus Zenei Alapítvány díját. A Jávori Vilmos Emlékgyűrű tulajdonosa (2008). Az Artisjus Zenei Alapítvány „A zenei oktatásban végzett kiemelkedő munkájáért” díjat kapta 2009-ben. Arany Nyíl díj (2009). Fonogram díj „Kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért” (2010). Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.

Németh Gábor etalon a dobosok számára. Főként Európában ismert, de munkái a tengeren túlon is hallhatók. 1973 óta folyamatosan dolgozik a különböző könnyűzenei műfajokban (jazz, undergrund, rock). Játéka sok embert ragadott meg, és vitt a dobtanulás felé. Zenei tanulmányait 1976-ban végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán. Az elmúlt negyvenöt év alatt több száz lemezfelvételen, és több ezer koncerten, rengeteg rádió és televíziós adásban lehetett hallani és látni magabiztos, virtuóz, és muzikális játékát. Kizárólag magas színvonalú és népszerű, magyar, és külföldi sztárzenekarokban játszott, és játszik a mai napig. (Skorpió, Dinamit Bikini, Beatrice, P-Mobil, Németh Gábor Projekt, Greg Leon Invasion USA, S.B.B. Lengyelország.)

A Németh Gábor Projekt lemezek zeneszerzője és hangszerelőjeként is ismert. 2007-ben jelent meg a Kisdobiskola I. kötet című dobkottája, mely a mai doboktatás egyik kedvelt tananyaga. A művészi pálya mellett Budapest legismertebb és legnagyobb rock, és jazzenei szakiskolájának a Kőbányai Zenei Stúdiónak dobtanára. Huszonöt éve a PAISTE cintányérok hivatalos képviselője. (www.paiste.com) A youtube-on, és a Wikipédiá-n részletesebb életrajzi, és zenei információk találhatók. Jelenleg a Dinamit együttes, a Németh Gábor Project, és a Zene Gyógyitó Ereje Klasszikus nagyzenekar tagjaként dolgozik.

KÖVESSEN MINKET:

(30) 312 2265
info@soprondrum.com

Copyright © Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.