fbpx

David Friedman workshop

David Friedmant a világ egyik legnagyobb hatású vibrafonosának tartják. Nemzetközileg elismert vibrafon és marimba művész, zeneszerző és jazzpedagógus. Játszott a New Yorki-i Filharmonikusok és a Metropolitan Opera Zenekarában. Sajátos stílusa izgalmasan változatos és színes zenei világában gyökeredzik.

David Friedman először 1978-ban szerepelt Magyarországon, a székesfehérvári  Interjazz Fesztiválon a Double Image nevű zenekarával. A Dave Samuels  vibrafon és  marimba művésszel  közösen létrehozott együttes, a 70-es évek végétől frenetikus sikereket ért el, s a két művész  a világ legjobb ütőhangszeres előadóművészei közé emelkedett.

Gazdag pályafutása alatt olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Wayne Shorter. Élőben vagy felvételeken hallhatták többek között Joe Hendersonnal, Horace Silverrel, Johnny Griffinnel, Hubert Lawsel, Jane Ira Bloommal, Ron Carterrel és John Scofielddel együtt. David Friedman elkötelezett és neves oktató. Mesterkurzusokat tart Európa-szerte, Észak-Amerikában és Japánban. Könyvét, a Vibrafon technika, tompítás és pedálozás, az ütőhangszeres oktatókönyvek Bibliájának tartják. A Berlini Művészeti Egyetemen megalapította és tizenhat évig igazgatta a jazz tanszéket. Ehhez kapcsolódik, 2002-ben meghívta a vokális virtuózt, Bobby McFerrin-t, hogy segítsen méltó módon megünnepelni a tanszék 10. évfordulóját. A nagy sikerű koncert legizgalmasabb, emlékezetes pillanata egy spontán duó volt kettőjük között.

Különlegesség az életében, hogy John Lenon halála után Yoko Ononak 1981-ben készült egy fontos szólóalbuma Season of Glass címmel és az özvegy felkérésre ezen is játszott. Magyar vonatkozású fontos zenei találkozásként Snétberger Ferenccel turnézott. A gitárművész triójának Signature című 1995-ös lemezén hallható a közös játékuk. A szakemberek azt tartják, kevés jazz-zenész ölel fel olyan széles spektrumot mint ő. Jelenléte a SopronDrum egyik kiemelkedő eseménye.

2021. július 15. 14:30
2021. július 16. 13:00
2021. július 17. 15:00

David Friedman aktív kurzust tart, amire a jelentkezők David Friedman műveivel regisztrálhatnak.

Kapcsolat:

Koppány Karina

+36 30/255-1502

kk@prokultura.hu​

KÖVESSEN MINKET:

(30) 312 2265
info@soprondrum.com

Copyright © Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.