fbpx

A fesztiválról

A SopronDrum Fesztivál immár második alkalommal, a világ legjobb ütőhangszeres művészeit bemutatva, Magyarország legjelentősebb ütőhangszeres találkozójának ad otthont, 2019. június 10-17 között.

A tavalyi fesztivál sikeres koncepcióját folytatva, a meghívott világsztár művészek a koncertjeik mellett oktató előadásokat (mesterkurzusok/workshopok) tartanak a fiatal ütőhangszeres generációnak, pedagógusoknak, aktív zenészeknek és természetesen az ütőhangszeres zenét kedvelő közönségnek. Ezek a személyes találkozások maradandó élményt nyújtanak a résztvevőknek, hiszen közvetlenül részesülnek azokból a hihetetlen zenei energiákból és tehetségből, amivel a meghívott művészek rendelkeznek.

A SopronDrum fesztivált a világ jazzéletének egyik legnagyobb dobos sztárja Dennis Chambers nyitja workshopjával a Petőfi Színházban, majd este a Fertőrákosi Barlangszínházban fúvósokkal, külön vokál szekcióval és két ütőhangszeressel felálló angol zenekar, az Incognito lép fel. A tizenegy tagú együttes ma a világ fesztiváljainak egyik legkeresettebb jazz-funk zenét játszó formációja – így igazi karneváli hangulattal indulhat a fesztivál.

Az idei program egyik szenzációja az a Barlangszínházi koncert, melynek első fellépője Nik West, aki többek között Prince basszusgitárosa volt. Szólókarrierjét teltházas turnékoncertekkel indította négy kontinensen. Videói 40 millió fölötti nézettséget értek el a Youtube-on és a Facebookon, magáról azt tartja, hogy a zenei iparág innovátora és független művész. Fergetegesnek ígérkező koncertet ad zenekarával és a két másik világsztárral, Dennis Chambers-szel és Tommy Campbellel. Az est különlegessége még, hogy a világ jazz életének két kiemelkedő dobosa Tommy Campbell és Dennis Chambers hosszú pályafutásuk alatt először, közösen lép színpadra – ezzel jazz történeti pillanatnak lehetünk tanúi és élvezői.

A fesztivál klasszikus zenei sztárja Gordon Stout, az amerikai Ithaca College professzora, zeneszerző, a világ egyik legelismertebb marimba oktatója. Munkássága elismeréseként az amerikai ütőhangszeres társaság, a Percussion Art Society 2012-ben beválasztotta a Hall of Fame-be, a hírességek csarnokába. Gordon Stout három napon keresztül fog aktív kurzust tartani. Így arra is lehetőség nyílik, hogy sok diák bemutathassa tudását, és együtt játszhasson a mesterrel. Az ilyen aktív kurzusok szokásos eleme a játék, a zenei felfogás és technikai felkészültség közös kielemzése, javítása diák és oktató között.

Egy újabb színt képvisel a fesztiválon Michael Shack, aki az elektronikus dobolás egyik világsztárja. Roland V-drums hangszereken tart koncertet és egyéni oktatói anyagát is prezentálja a kurzusán.

A 35 éves Amadinda ütőegyüttes, a magyar zenei élet utazó nagykövete, méltán vált a 35 év alatt a világ egyik legismertebb ütőhangszeres együttesévé. A Barlangszínházban rendhagyó koncerttel ünnepelnek, ahol a lenyűgöző hangszerparkjuk segítségével a világ tradicionális ütőhangszeres zenéjéből adnak elő egy válogatást.

A magyar résztvevők között kiemelkedő helyen szerepel a „Magyar legendák” című bemutató koncert, amelyen Solti János és Kőszegi Imre játékát hallhatjuk, a hazai rock-dobolás két koronázatlan királya példaképül szolgál az őket követő dobos generációknak.

A nemzetközi hírű Budapest Ragtime Band, a tradicionális jazz zene első számú képviselője Magyarországon. Több évtizedes fennállásuk alatt, a világ számos pontján bizonyították tehetségüket.

A Budapest Jazz Orchestra a hazai jazz élet kiemelkedő formációja. a hosszú évek alatt összekovácsolódott, tökéletes big-band hangzással rendelkező együttes, Ella Fitzgerald emlékének szentelt esttel lepi meg a közönséget, kiváló énekes szólistákkal.

DJ Andrew, a méltán népszerű Bin Jip együttes zenésze, szóló produkcióval jelentkezik az elektronikus zenét kedvelő fiatal közönség örömére.

A fesztivál egyik legfontosabb célja, hogy bemutassa azokat a fiatal magyar ütőhangszereseket, akik már eddig is kimagasló eredményeket értek el. Így idén a Miskolci Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium Ütőtanszaka mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak a XIII. Országos Ütőhangszeres Verseny kategória győztesei is.

A SopronDrum Fesztivál nem titkolt célja annak bemutatása évről-évre, hogy hol tart ma a világ ütőhangszeres zenei élete, és nagy megtiszteltetés, hogy valóban a világ legelismertebb művészei fogadják el meghívásunkat.

KÖVESSEN MINKET:

(30) 312 2265
info@soprondrum.com

Copyright © Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.